Egyéni védőeszközök használatának jelentősége

HALLÁSVÉDELEM

A zaj 85 dB fölött éri el az emberi fül számára veszélyes szintet. Lehet statikus jellegű (max. 5 dB-lel ingadozó hangnyomásszint) vagy impulzus jellegű (min. 10 másodperc időközönkénti). Negatív hatása többféle képen is érzékelhető: megnő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás, a zajnak kitett személy hamarabb elfárad, zavart, figyelmetlen lesz, nő a balesetveszély. A magas zajszint hosszú távú hatása halláscsökkenést vagy akár süketséget is okozhat.

A megfelelő zajvédőeszköz kiválasztásakor a cél a halláskárosító tevékenység zajszintjének biztonságos mértékig történő csökkentése.

SZEMVÉDELEM

A szem úgy működik, mint egy fényképezőgép. A szaruhártya egy kis átlátszó nyílás, amely a szem elülső részében helyezkedik el. Igen fontos szerepet játszik a fénysugarak irányításában és meghatározza a szem színét. A pupilla fényszabályozó, melynek kifáradása fejfájást okozhat,  átmérője a fényerősség függvényében változik. Veszélyeztetése helyrehozhatatlan károsodást idéz elő. A szemlencse a látótávolság függvényében élesség beállítást biztosít egy kis izom működésének eredményeként. A kor előrehaladtával az izom elveszíti teljesítőképességét és távollátást idéz elő. A szemlencse az infravörös és az ibolyántúli sugárzás következtében elveszítheti átlátszóságát, melyet szürkehályognak neveznek. A retina (fényképező filmréteg) a természetes szövetanyag a szemfenéken, ami a képet a szemideg révén az agyba továbbított elektromos impulzusokká alakítja át. Ha a retina sejtek tönkremennek, az visszafordíthatatlan látásvesztést eredményez.

A szem védelmekor a veszélyforrásoknak megfelelő védőeszközt kell alkalmazni. A veszélyforrásokat a következő kategóriák szerint lehet csoportosítani:

  • Mechanikai veszély: ütések, por, homok, szilárd részecskék, fémrészecskék szembekerülésekor bekövetkezett szaruhártya átlyukadás, írisz szakadás, szemlencse homályossá válása.
  • Kémiai veszély: oldószerek, aeroszolok, savak, lúgok, cement, habarcs stb. becsapódásának eredményeként szaruhártya bántalmak, vírus fertőzések, heves kötőhártya gyulladás, fekély alakulhat ki.
  • Sugárzáshoz kötődő veszély: infravörös, ibolyántúli, lézer, erős fény besugárzásának hatására szürkehályog, elszarusodó kötőhártya gyulladás, retina elszarusodás vagy égések, szemlencse elhomályosodás következhetnek be.
  • Elektromos veszély: közvetlen elektromos ütés, rövidzárlati elektromos ív. Következményei: retina beégés, szaruhártya, szemlencse elszarusodás.
  • Termikus veszély: meleg folyadék, olvadó anyagok, lángok hatására a szaruhártya vakfoltosodása alakulhat ki.


FEJVÉDELEM

Legfontosabb feladata az agykoponyát fenyegető munkahelyi behatások megakadályozása vagy csökkentése, mint például a fej beütődése, zuhanó tárgyak ütőhatása, oldalirányú ütések, fémolvadékok és forró szilárd anyagok fröccsenése. Védelemre különféle munkavédelmi sisakok ajánlatosak, melyek kiegészíthetők az arc védelmét is biztosító pajzsokkal.

LÉGZÉSVÉDELEM

Az emberi szervezetre káros összetételű anyagok, részecskék, gázok és gőzök elleni, légzőszerveket védő eszközöket a környezeti levegőt tisztító szűrő típusú, illetve szállított levegős rendszerű (ionizációs) légzésvédő készülékek alkotják. A szűrő típusú védőeszközök részecskeszűrők, gázszűrők vagy az előbbiek kombinációi lehetnek. Ezek oxigénhiányos légtérben (17tf % alatti), illetve ismeretlen vagy a megengedettnél nagyobb koncentrációjú szennyező anyagok esetében nem használhatók.
A részecskeszűrő félálarcokon és a gázszűrőbetéteken eltérő jelöléseket alkalmaznak.

Típus betűjele Színkód Max. védelmi tényező Alkalmazási terület
FFP1 Fehér 4,5-szeres MAK értékig használható Szilárd részecskék (por) ellen
FFP2 Fehér 12-szeres MAK értékig használható Szilárd és folyékony részecskék (köd) ellen
FFP3 Fehér 50-szeres MAK értékig használható Szilárd és folyékony részecskék ellen (nátrium klorid és paraffinolaj-ködös vizsgálat is)
D     Folyékony és szilárd alkotórések elleni védelem
OV     Szerves eredetű szagok elleni védelemre
AV     Savas gőzök és gázok elleni védelemre

 

 

Típus betűjele Színkód Alkalmazási terület
A Barna 65°C fölötti forráspontú szerves gázok, gőzok ellen
B Szürke Szervetlent gázok és gőzök ellen, kivéve a CO-t
E Sárga Kéndioxid és egyéb savas gázok, gőzök ellen
K Zöld Ammónia és szerves amin származék ellen
P Fehér Részecskék ellen
NO Kék Nitrogén oxidok ellen
HG Piros Higany ellen (leghosszabb használati tartama 50 óra)
CO Fekete Szénmonoxid ellen
SX Lila Anyagspecifikus (vizsgálatok által külön meghatározott anyagok ellen)
AX Barna 65°C alatti forráspontú szerves vegyületek ellen

 

KÉZVÉDELEM

A védőkesztyűk meghatározott ártalmak ellen védik a kezet, esetleg a kar egy részét is, a mandzsetta hosszától függően. Ezen ártalmak  a következők: vegyszerek és mikroorganizmusok, mechanikai ártalmak, hőártalom (kontakt hő, sugárzó hő, kismértékű olvadt fém), ionizációs sugárzás, orvosi, egyszer használatos kesztyűk, hideg, vágás-szúrás, vibráció, villamos feszültség.


LÁBVÉDELEM

A különböző szakmákban a láb és lábszár védelmét szolgálják zuhanó tárgyak által okozott ütés, talpátszúrás, elcsúszás, vegyi anyagok, folyadékok hatása, hőhatás, hideghatás, elektrosztatikus töltődés illetve vezetés által okozott kockázatok ellen a szandálok, félcipők, bokacipők, csizmák,  kalucsnik, lábszár- és térdvédő eszközök. A lábbelik a következő kategóriák szerint csoportosíthatók: biztonsági lábbelik, védő lábbelik, munka lábbelik. Az egyes kategóriákat az Európai Unióban egységesen használt betűjelzésekkel azonosítják, az egyes védelmi követelmények meglétét pedig számokkal.

Antisztatikus lábbelik jellemzői: elektromos töltések leadásával a feltöltődést a minimálisra csökkenti, így elkerülhető a szikra által előidézhető gyulladás, a robbanásveszélye, pl: gyúlékony anyagok és gőzok esetében, de villamos berendezés vagy feszültség alatti alkatrész áramütésének kockázatát nem szünteti meg.
Az antisztatikus lábbeli azonban áramütéssel szemben nem biztosít védelmet, mivel az csak villamos ellenállást hoz létre a láb és a padlózat között. Nedvesség hatására nem tudja biztosítani a megfelelő védelmet, villamos tulajdonsága jelentősen változhat.

 

A következő táblázat az egyes kategóriák védelmi képességét mutatja be. Az alapkövetelményeket valamennyi kategória tartalmazza, úgy mint: ártalmatlanság, kényelem, tartósság, csúszásbiztonság.

Kategóriák Kiegészítő követelmények
Biztonsági lábbelik Védő- lábbelik Munka- lábbelik
EN 345 EN 346 EN 347
S1 P1 01 Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonság, energia elnyelő sarok
S2 P2 02 Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonság, energia elnyelő sarok, a felsőrész vízgőz áteresztő és nedvesség felvevő
S3 P3 03 Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonság, energia elnyelő sarok, a felsőrész vízgőz áteresztő és nedvesség felvevő, átszúródás elleni védelem - talplemez (100 N erő ellen)
S4 P4 04 Antsztatikus tulajdonság, energia elnyelő sarok, 04 esetében olajálló járótalp
S5 P5 05 Antsztatikus tulajdonság, energia elnyelő sarok, 04 esetében olajálló járótalp, behatolás elleni védelem, mintázott járótalp